Alternativ träning

Under menscykeln ändrar sig kroppens hormonnivåer hela tiden. Här ger vi tips på övningar som både kan lindra symptom när man känner sig som tröttast, men också ta till vara på kroppens krafter när den är som starkast.
Mer om träning och menscykelns faser Bleed, Peak, Burn och Fight finns på libresse.se/redfit

Dag 1-5: BLEED – den första fasen

Man blöder och kan vara tröttare än vanligt – träning står oftast inte högst upp på önskelistan. Men det kan hjälpa. Undvik uthållighetsövningar och fokusera istället på stretchövningar och kombinationsövningar där den egna kroppsvikten används som motstånd. Skonsamma rörelser kan lindra en del av smärtan som är relaterad till mens som kramper och ryggont.

Dag 6-13: PEAK – den andra fasen

Nu är man som starkast så kroppen kan pushas till det lilla extra. Om man brukar göra 10 repetitioner – testa 15. Istället för att cykla 10 km, prova 15 km. En workout för hela kroppen med konditionsträning, utfall och armhävningar sitter bra nu när kroppen är som starkast.

Dag 14-22: BURN – den tredje fasen

Nu är hormonnivåerna i kroppen höga. Kroppens fettförbränning är som mest effektiv, men det kräver mycket syre. Satsa på uthållighetsövningar och aktiviteter som långdistanslöpning eftersom kroppen förbränner fett mer effektivt och lagrar kolhydrater.

Dag 23-28: FIGHT – den fjärde fasen

Den tuffaste fasen – nu är kroppen premenstruell. Hormonnivåer sjunker och det gäller även glädjehormonet serotonin. Många upplever att de känner sig trötta, stressade och kroppen lätt får värk. Känns det tungt, kan mjuk stretch vara en lagom fysisk aktivitet som hjälper till att lindra symptomen.