Mens – en snabbguide

Nyckeln till att krossa tabun är ofta kunskap. Här hittar du det viktigaste du behöver veta om mens och menscykeln. En perfekt start för att börja utbilda och prata inom laget eller klubben.

Vad är mens?

Mens beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att det inte sker någon befruktning alls och då gör sig livmodern av med den blodrika slemhinnan. Det sker genom att den drar ihop sig för att sedan stöta ut slemhinnan – mens.

Vad är menscykeln?

Menscykeln räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Den brukar vara omkring 28 dagar, men kan vara mellan 21 och 35 dagar. Ägglossningen sker ungefär mitt i menscykeln; 12–16 dagar innan nästa mens. Det är i denna del av menscykeln som en befruktning kan ske.

Visste du att

Mensen börjar vid 10-16 års ålder ...
... och upphör vid ca 52 års ålder

Mens och preventivmedel

Många använder preventivmedel som hormonspiral och p-piller för att inte ha mens. Man äter piller så gott som hela tiden, och kan då blöda färre gånger än en gång i månaden på ett år. Det är väldigt individuellt. 

Bit ihop och stå ut – fungerar sällan

Det är svårare att lindra mensvärk om den fått möjlighet att utvecklas till full styrka. Alltså är det inte bäst med strategin ”bit ihop och stå ut” och ta smärtstillande när värken blivit ohållbar. Bäst och lättast är att häva mensvärken direkt när man känner att den är på gång. 

Visste du att

Mensen varar i 2-10 dagar

PMS = Premenstruella spänningar

PMS består av många olika kroppsliga och känslomässiga störningar som inträffar efter ägglossningen och fram till menstruationen. De kan leda till irritabilitet, ömma bröst, svullnadskänsla, mensvärk, humörsvängningar och trötthet. Vissa drabbas av alla symtom, andra bara av ett eller två.

För hård träning kan leda till utebliven mens

Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på många saker, t.ex. stress, bristfälliga kostvanor och för mycket träning. Har man bara haft mens i några år är det helt normalt att mensen är oregelbunden, men för den som känner sig osäker kan det vara bra att träffa en läkare om man känner sig osäker – inte minst för att verka förebyggande. Utebliven mens som beror på hård träning och dålig kost ger risk för benskörhet, något som inte går att reparera.

Visste du att

Mensen består av i genomsnitt knappt 1 dl blod

Kunskap är nyckeln

Forskning har visat att med bra kunskap om mens ökar ungas självförtroende och därmed också deras psykiska hälsa. Kunskap om kroppen leder alltså till bättre psykisk hälsa hos unga och i långa loppet även större jämställdhet.

Visste du?

Personer som har umgåtts länge synkar sina menscykler. Det här är konstaterat i studier och har med urgamla mekanismer för reproduktion att göra. Det kan vara bra att känna till om man tränar ett gäng som tillbringar mycket tid tillsammans.

Visste du att

Om man la ihop alla mensdagar skulle man ha mens i 8 år!