Om utmaningen och tävlingen

Med mensutmaningen lyfter vi på locket och börjar prata om mens i idrottsvärlden. Och vi behöver din hjälp! Antar ditt lag eller din klubb utmaningen kan ni vinna 10 000 kronor till kassan. Så här fungerar det.

VAD HANDLAR MENSUTMANINGEN OM?

Mensutmaningen handlar om att alla ska kunna idrotta på lika villkor, oavsett kön eller bakgrund. Det är dags att bryta menstabut och börja prata om mens och om hur menscykeln påverkar kroppens förutsättningar vid träning. I våra idrottsföreningar, men också på skolgympan och i samhället i stort. Därför finns mensutmaningen.

Varför är det viktigt att prata om mens och träning?

Det finns föreställningar om att mens hämmar prestationen och många är oroliga att andra ska upptäcka att de har mens. På samma sätt som vi pratar om kost, hälsostatus eller träning vid sjukdom och medicinering, behöver vi prata om träning under menscykeln. För en del är träning och mens inget problem, men enligt en undersökning* vi gjort upplever nära hälften av dem som tränar regelbundet att det är det.

* Undersökningen utfördes av YouGov under april/maj 2016 och 221 kvinnor med regelbunden mens i åldrarna 18–45 år, intervjuades.

Vad innebär det att vara med i mensutmaningen?

Att anta mensutmaningen är först och främst ett ställningstagande. Genom att gå med visar ni att klubben eller laget vill vara med och förändra. När ni antar utmaningen är ni också automatiskt med och tävlar om att bli säsongens utmanare.

Vem kan anta mensutmaningen?

Alla kan vara mensutmanare! Du kan anmäla ditt lag eller din klubb/förening. Du som skickar in anmälan kan vara idrottsutövare, tränare eller ledare. Alla som vill vara med och bryta menstabut är välkomna!

Vad är säsongens utmanare?

Varje säsong väljs ett deltagande lag eller en klubb till säsongens utmanare och belönas med 10 000 kronor. Utnämningen går till det lag eller den klubb som gjort mest för att bryta menstabut just den säsongen. Det kan handla om att prata och utbilda inom klubben, visa i sociala medier hur ni krossar tabut eller att jobba för att fler ska anta utmaningen. Bara er egen fantasi sätter gränserna för hur ni vill utmana menstabut! Här hittar du villkoren för mensutmaningen.

Vart vänder jag mig med frågor om mensutmaningen?

Vill du veta mer om mensutmaningen är du välkommen att höra av dig till libresse.se@essity.com.