Om mensutmaningen

Med mensutmaningen lyfter vi på locket och börjar prata om mens i idrottsvärlden. Och vi behöver din hjälp! Ju fler vi är, desto snabbare kan vi förändra. Här hittar du allt om utmaningen.

VAD HANDLAR MENSUTMANINGEN OM?

Mensutmaningen handlar om att alla ska kunna idrotta på lika villkor, oavsett kön eller bakgrund. Det är dags bryta menstabut och börja prata om mens och om hur menscykeln påverkar kroppens förutsättningar vid träning. I våra idrottsföreningar, men också på skolgympan och i samhället i stort. Därför finns mensutmaningen.

Vem kan anta mensutmaningen?

Alla kan vara mensutmanare! Du kan anmäla ditt lag eller din klubb/förening. Du som skickar in anmälan kan vara idrottsutövare, tränare eller ledare. Alla som vill vara med och bryta menstabut är välkomna!

Varför är det viktigt att prata om mens och träning?

Det finns föreställningar om att mens hämmar prestationen och många är oroliga att andra ska upptäcka att de har mens. På samma sätt som vi pratar om kost, hälsostatus eller träning vid sjukdom och medicinering, behöver vi prata om träning under menscykeln. För en del är träning och mens inget problem, men enligt en undersökning* vi gjort upplever nära hälften av alla svenska tjejer/kvinnor som tränar regelbundet att det är det.

* Undersökningen utfördes av YouGov under april/maj 2016 och 221 kvinnor med regelbunden mens i åldrarna 18–45 år, intervjuades.

Vad innebär det att vara med i mensutmaningen?

Att anta mensutmaningen är först och främst ett ställningstagande. Genom att gå med visar ni att klubben eller laget vill vara med och förändra. När ni antar utmaningen är ni också automatiskt med i eventuella tävlingar framöver. Håll utkik efter nästa omgång!

Vad är säsongens utmanare?

Säsongens utmanare är lag eller klubbar som gjort en särskilt stark insats för att bryta menstabut. Det kan handla om att prata och utbilda inom klubben, visa i sociala medier hur ni krossar tabut eller jobba för att fler ska anta utmaningen. För detta har de belönats med 10 000 kronor till lagkassan. Framöver kan det komma nya tävlingar, så håll koll på mensutmaningen här och på #mensutmaningen.

Vart vänder jag mig med frågor om mensutmaningen?

Vill du veta mer om mensutmaningen är du välkommen att höra av dig till libresse.se@essity.com.

Vem kan anta mensutmaningen?

Alla kan vara mensutmanare! Du kan anmäla ditt lag eller din klubb/förening. Du som skickar in anmälan kan vara idrottsutövare, tränare eller ledare. Alla som vill vara med och bryta menstabut är välkomna!

Så bryter andra menstabut

Öppet snack, anpassad träning och tamponger i lagväskan. Här ser du hur några av våra tidigare vinnare jobbat för att bryta menstabut!