Träning under mensen

Kroppens hormonnivåer varierar under menscykeln – och därmed också orken. Här hittar du tips på övningar som kan lindra symtomen när kroppen är som tröttast. Och ta tillvara på krafterna när den är som starkast!

DAG 1-5: BLEED – FÖRSTA FASEN

Under själva menstruationen kan kroppen vara tröttare än vanligt. Träning står oftast inte högst på önskelistan. Men skonsamma rörelser kan lindra en del av smärtan som är relaterad till mens, så som kramp och ryggont. Undvik uthållighetsövningar och fokusera på stretch och kombinationsövningar med den egna kroppsvikten som motstånd.

DAG 6-13: PEAK – ANDRA FASEN

Nu är kroppen som starkast och kan pushas till det lilla extra. De vanliga 10 repetitionerna kan kanske bli 15? Istället för 10 km cykling, testa 15! En workout för hela kroppen med konditionsträning, utfall och armhävningar sitter bra nu när kroppen är på topp.

DAG 14-22: BURN – TREDJE FASEN

Nu är hormonnivåerna i kroppen höga. Fettförbränningen är som mest effektiv, men det kräver mycket syre. Satsa på uthållighetsövningar och aktiviteter som långdistanslöpning eftersom kroppen förbränner fett mer effektivt och lagrar kolhydrater.

DAG 23-28: FIGHT – FJÄRDE FASEN

Den tuffaste fasen – nu är kroppen premenstruell. Hormonnivåerna sjunker, liksom glädjehormonet serotonin. Många upplever att de känner sig trötta och stressade och kroppen får lätt värk. En mjuk stretch kan vara en lagom fysisk aktivitet för att lindra symtomen.