Utmanare 2017 BK DERBY

Mensväskor, prat om mens och föreläsningar tog BK Derby till prispallen i mensutmaningens tävling 2017. Här berättar de hur de jobbar för att skapa en trygg och öppen kultur för spelarna.

Hur bryter ni menstabut?

”Vi är ett fotbollslag med tjejer i åldrarna 13-14 år. Vi är väldigt stolta över vårt lag som innehåller tjejer med olika bakgrunder och ursprung. Hos oss finns en blandning av religioner, ursprung och personligheter.

I ledarstaben är vi enbart killar (trots upprepade försök att få in en mamma/tjej i ledargruppen har vi inte lyckats). För oss har det varit extremt viktigt att skapa en miljö för tjejerna där de känner sig trygga och förstådda i sin kvinnlighet, där bland annat mens är en central del. Med den diversitet vi har bland tjejerna i laget har vi känt att detta varit extremt viktigt att utbilda om på rätt sätt. Vi ledare vill inte att det ska bli ett hinder för tjejerna att vi enbart är killar i ledargruppen.

Mot denna bakgrund har vi haft föreläsningar med tjejerna (utan oss killar) där vi tagit in kvinnliga ledare/förebilder för att föreläsa för tjejerna om hur mens fungerar, hur kroppen reagerar samt hur man kan kombinera det med idrottande på bästa sätt. Vi har även haft samtal med föräldrarna om detta och vi har nu 2 lagmammor som finns tillgängliga om tjejerna får eller har funderingar kring mens i samband med matcher/cuper eller liknande.

Till alla aktiviteter har vi en väska med där tjejerna har allt de behöver om de skulle få mens. Lagmammorna vet var väskan finns och tjejerna känner sig nu trygga både inför varandra samt inför oss ledare med hur de ska agera om de får mens i samband med någon fotbollsaktivitet.”