Utmanare 2017 IBK Skoghall

Öppet snack, alternativ träning och mensprodukter för spelarna. Det är några av de saker som gjorde IBK Skoghall till vinnare i mensutmaningens tävling 2017. Här berättar de själva om sitt arbete för att bryta menstabut.

Hur bryter ni menstabut?

”Vårt lag har en bra sammanhållning, men vi vill och behöver förbättra den. Vi tror att mensutmaningen kan hjälpa oss med det. Vi tror att vi kommer att bli starkare som lag och utvecklas mer eftersom man känner sig bekväm att prova nya saker. Detta kommer förhoppningsvis även att leda till att vårt matchresultat kommer att förbättras.

Det vårt lag gör bra är att vi alltid har bindor tillhands, både vid träning och match. Vi får även giltig frånvaro om vi har mens och väljer att inte gå på träningen. Det vårt lag behöver förbättra är att om man har mens och ändå väljer att delta på träning, så kan man få göra extra övningar. Vi behöver också ha värktabletter till hands så som vi har med bindor. Men det viktigaste vi behöver förbättra är att vi behöver prata mer om mens. Vi behöver bryta menstabut i vårt lag. Det är det viktigaste och även vårt lags största utmaning. Men hur ska vi göra för att prata om mens mer?

Vi tänker att kunskap är en nyckel – för hur ska vi kunna prata om mens i samband med träning, om vi inte vet hur träning påverkar menscykeln? Vi tänker göra ett försök att ta reda på hur träning påverkar vår menscykel genom ett experiment. Vi kommer inte få reda på vad som händer inuti kroppen utan på reaktionen av det som händer i kroppen genom detta experiment. Det kommer hjälpa oss att anpassa vår träning när vi har mens och bryta vårt menstabu.

Vi hoppas också att vi kommer inspirera andra under detta experiment så att man kan prata om mens mer öppet.”