Vinnare höst 2018: Partille Ridklubb

Ridsporten domineras av tjejer, men varför pratar ingen om mens? Det frågade sig Partille Ridklubb som antog mensutmaningen och arrangerade ”Menshoppet” – en tävling med mens i fokus. Genom att skapa en tillåtande social miljö, där mens får ta plats i både vardagssnack och i undervisning, kan alla idag prata mer bekvämt och öppet om sin mens. Partille Ridklubb har brutit menstabut!

Varför antog ni mensutmaningen?

Vi tycker att det är en viktig fråga att lyfta, framförallt inom ridsporten som är en av Sveriges största tjejidrotter. Största delen i vår sport går ut på att samarbeta med en annan individ, hästen. Menscykeln kan påverka humör och prestation, och det känner hästen av. Vi tycker det är viktigt att belysa denna fråga för att öka kunskapen om och förståelsen för hur menscykeln påverkar oss – men även hästen.

Hur ser menstabut ut inom ridsport?

Vår upplevelse är att det pratas oerhört lite om mens inom ridsporten, vilket är märkligt då det är en så tjejdominerad sport. Eftersom alla tjejer har mens brukar det kännas bekvämt att prata om det, men tydligen inte inom ridsporten.

Vad gör ni för att bryta tabut inom er klubb?

Vi arrangerade Menshoppet, en träningstävling där alla startande ryttare fick en goodiebag med bland annat mensskydd. Vi gjorde det för att uppmärksamma mens och visa att det är något bra och viktigt att prata om. Nu under hösten kommer vi också att arrangera en föreläsning om menscykeln.

På anläggningens alla toaletter finns olika typer av mensskydd och våra lagledare bär med sig ett ”mens-kit” när vi är iväg och tävlar. Det är lite extra kämpigt med mens under tävlingar då vi enligt reglementet, inom vissa grenar, måste bära vita ridbyxor.

Ger arbetet något resultat?

Vi märker att våra medlemmar och besökare på anläggningen använder sig av mensskydden på toaletterna. Vår träningstävling, Menshoppet, fick väldigt fin respons och uppmärksammade verkligen ämnet mens. Vi pratar mer om mens nu och vår förhoppning är att det på lång sikt ska vara helt självklart att prata om mens. Både i vardagssnacket, i stallgången och när vi undervisar.

Bästa tipsen till andra som vill komma igång och bryta tabut?

Bara börja prata om det! På träningar, tävlingar och trivselträffar. Gör det enkelt att prata om mens i föreningen på ett lättsamt sätt. Arrangera ett event exempelvis, litet eller stort, där mens kan kopplas till er idrott på ett bekvämt och roligt sätt.