Vinnare vår 2018: KFUM Trollhättan F06

För handbollstjejerna i KFUM Trollhättan F06 är mensfrågan helt naturlig. Gemensamma diskussioner och teambuilding har öppnat dörrarna för ny kunskap och en tillåtande kultur. Det har också gjort dem till säsongens utmanare!

Hur bryter ni menstabut?

Vi har introducerat våra 10- och 11-åriga tjejer i ämnet genom teambuilding och återkommande tjejsnack. På så sätt kan vi öka förståelsen, så att man öppet kan våga fråga och prata om mens i vårt lag.

Varför tycker ni att mensutmaningen är viktig?

Utmaningen har gjort det enklare att närma oss ett ämne som det talas väldigt lite om, men som berör så många och är så individuellt. Den bidrar till att avdramatisera och göra mens mer naturligt. Det är lika självklart att ha bindor i förbandsväskan som plåster!

Vad betyder mensutmaningen för er som lag?

Att vi i vårt handbollslag tillsammans har fått kunskap i ett ämne som inte alla hade koll på eller kände sig bekväma kring – det tycker vi är stort! Att våga prata om något som många ser som väldigt privat skapar en stor tilltro och gör att vi kan lita på varandra i vårt lag.

Vilka har reaktionerna från föräldrar och andra lag varit?

Vi har mötts av mycket positiva reaktioner och en och annan förvåning, över att vi som lag pratar om just detta. Vi har fått fint beröm från både föräldrar och från vår förening och det har också gett ringar på vattnet. Vi är inbjudna av andra lag i föreningen för att tala om mensutmaningen och tjejers utveckling kopplat till fysisk aktivitet.

Bästa tipset till andra som vill komma igång och prata mens?

Att använda mensutmaningens material! Filmerna och tipsen kring sport och tjejers utveckling ger en bra grund och är ett stöd i att introducera ämnet i laget. Låt fniss och skratt ta plats i rummet och gör inte ämnet för stort och allvarligt. Det viktigaste är att vi ledare vågar prata om mens, sen är isen bruten.